jump to navigation

Tillägg till regeringens att-göra-lista: Bostadspolitiken 06-10-10

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

Något som den nya regeringen snarast bör ta tag i är den så kallade bostadspolitiken. Ställer man sig i bostadskö i Stockholm idag, så tar det i nuvarande takt cirka 20 år att få en lägenhet. Det motsvarar den tid det tog att få en lägenhet i Moskva under sovjet-tiden… På den svenska hyresmarknaden råder inte marknadsekonomi. Den som bygger ett hyreshus kan inte ta det pris han önskar, utan måste anpassa sig till det så kallade bruksvärdet. Låter kanske bra, men vad händer egentligen när staten inför priskontroll? I 10 fall av 10 uppstår brist, samt en svart marknad där varan handlas till det pris människor anser den vara värd. Båda dessa saker har drabbat svensk bostadsmarknad, till nackdel för nästan alla. Alla utom de som sitter med centrala fina förstahandskontrakt och kan sko sig på den nuvarande ordningen.

Denna ordning försvaras med näbbar och klor av de som har lägenhet genom Hyresrättsföreningen. Hyresgästföreningen hävdar att de talar även i de bostadssökandes namn. (Exempelvis har de medfinansierat ett nätverk för bostadslösa ungdomar som heter jagvillhabostad.nu, vars program är att det behövs ytterligare statliga regleringar och skattefinansierade satsningar.) Det är naturligtvis lika mycket lögn som när LO säger sig företräda de arbetslösa. Egenintresset ljuger inte, och har man ett jobb vill man helst slippa priskonkurrens om det, har man ett flott förstahandskontrakt till vrakpris slipper man gärna priskonkurrens på det. Egenintresse är inte fel. Inte heller organiserat särintresse, även om hyckleriet är motbjudande. Det som är fel är när staten ger särintresset en särställning. (Att hyresgästföreningen skulle hyckla om vem de representerar överraskar kanske inte. De påstår exempelvis att de är ”partipolitiskt obundna”. Deras styrelse består dock endast av socialdemokrater, två vänsterpartister, samt en ledamot utan partipolitisk koppling. (Utförligare beskrivet här) Organisationen är dessutom medlem i Palmecentret samt ABF och driver valkampanj för vänsterblocket. Obundna till parti betyder kanske att man ibland tvekar om vänsterns eller sossarnas politik är det enda rätta?)

Särställningen består bland annat i att alla som bor i hyresbostäder måste betala 120 kronor om året i ”förhandlingsavgift” till Hyresgästföreningen. Oavsett om man vill eller inte. (Ja, DU betalar också, det är inbakat i hyran.) Förutom de reservationer man kan ha om hyresgästföreningens kompetens att överhuvudtaget förhandla om hyran är det natrurligtvis fel att tvinga människor att betala.

Så vad ska regeringen göra åt det? För det första sluta tvinga folk att betala till Hyresgästföreningen. För det andra bör allt nybyggt vara befriat från planekonomiska kvarnstenar. Då kan det bli lönsamt och säkert att investera i hyresbostäder. Idag bygger visserligen exempelvis Skanska hyreslägenheter kan man invända. Det är sant, men i lönsamhetskalkylen ingår det ett statligt stöd på 200 000 per lägenhet. Dina skattepengar används alltså för att mörka den misslyckade bostadspolitiken. För det tredje kan bruksvärdessystemet fasas ut, och hyrorna kan sättas efter marknadsvärde. För att behålla det så kallade besittningsskyddet kan hyrorna på redan skrivna kontrakt tillåtas öka maximalt enligt något index, så som det sker i Belgien. Bostadsmarknaden måste tillåtas fungera igen, det ligger i alla konsumenters intresse. (En rapport om hyresgästföreningen från timbro finns här. En webbplats dedikerad till marknadshyror finns här. En debatt där man ibland kan få glödande försvarstal för regleringar och planekonomi från självaste ordförande för Hyresgästföreningen, Barbro Engman, finns här.)

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: