jump to navigation

Bör de egentligen göra någonting alls? 06-10-23

Posted by MacTracbac in Uncategorized.
trackback

Regeringen vill inte kvotera men saknar egen strategi, står det i söndagens Dagens Nyheter i en artikel om kvotering och vad man skall göra åt den ojämna könsfördelningen i bolagsstyrelser. Och det låter väl alldeles utmärkt. Hade jag varit rubrikskrivare på DN hade jag istället skrivit Regeringen vill inte kvotera och saknar egen strategi. Det är två i huvudsak bra saker, inte en bra och en dålig.

Det finns en fråga som nästan aldrig ställs i svensk offentlig politisk debatt: Vad skall egentligen hanteras av politiken? Varken politiker eller kommentorer tycks se någon gräns för vad politiker skall lägga sig i. Liberaler och libertarianer av olika valörer sitter naturligtvis nätterna i ända över latteglas och paraplydrinkar och pratar om vad staten bör och framförallt inte bör göra. Men det är en debatt som rör fler än liberaler som uppskattar kaffe med mjölk.

Det handlar inte bara om att politiker och det de skapar inte skall röra i det som fungerar bra. Även när det gäller sådant som fungerar mindre bra måste politiker i ett välfungerande samhälle ibland kunna säga ”Det här är inte en fråga för politiken. Vi tror att det kan förbättras, men det måste finnas andra vägar att gå.”

Det politiska systemet är bra för att förändra vissa saker och styra vissa inrättningar. Det är en mycket dålig väg att gå för att förändra sammansättningen av privata föreningar och organisationer.  Men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni lovar att senare återkomma med förslag i frågan. Risken är stor att vi en bit fram i tiden kommer att längta tillbaka till den tiden när regeringen saknade strategi. 

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: