jump to navigation

Paternalism! 06-11-08

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

Nu tror jag bestämt att vår besvansade finansminister med kraft har penetrerat klaveret med klövarna. Smaka på denna välgräddade moralkaka:

Det är viktigare att folk arbetar än att de super

Jaha men då vet vi det, herr überförmyndare. Skälvklart vet Anders Borg precis vad som är viktigt för varje individ i detta land. Det som är viktigt är att jobba mer och supa mindre! Glöm fredagspuben, sitt kvar en timme till och jobba istället.

Ärligt talat: Vuxna människor får bestämma ganska mycket över sig själva. Man får åka tunna nedför Niagarafallet, man får dricka kylarglykol och man får rätt och slätt avliva sig själv om man vill det. Inget av detta är att rekommendera, men det är saker vuxna människor kan och har möjlighet att göra, och detta utan att bestraffas av staten. Det man absolut inte får göra är att dricka alkohol. Då ska staten vara där med pekpinnar och förklara att ta en öl, det ska man minsann inte göra. Men vuxna människor måste få ta ansvar själva, inte behandlas som bångstyriga 4-åringar. Allt annat är oförenligt med en demokratisk rättstat.

Och som om det inte vore nog: Minskad tillgång och högre pris

  • gör det lönsamt att forsla in mängder av ”svart” sprit. Denna sprit säljs ofta helt utan ålderskontroll.
  • gör det lönsamt att bränna mycket hemma. Kan innebära skador och dödsfall på grund av dålig kvalitet, och säljs även den utan ålderskontroll. [UPPDATERING: Jag syftade här på metanol. Det kan inte bildas vid hembränning. Däremot förekommer det att folk säljer vätskor med metanolinnehåll som etanol.]
  • gör alternativen mer attraktiva. Alternativ som i många fall är tyngre och farligare droger och rusmedel.

Missbruk av alkohol är farligt. Alkohol är ett gift. Inget system, inte ens ett totalförbud, gör att ingen skadas av alkohol. Frågan är: Vilket system ger minst skadeverkningar? Där anser jag att dagens alkoholpolitik stjälper betydligt mer än de hjälper. Så. Av såväl moraliska som praktiska själ: Omvärdera! (Och inte minst: en viss besvansad minister kan behålla sina moralkakor för sig själv.)

Kommentarer»

1. Jonas Barkå - 06-11-09

”Kan innebära skador och dödsfall på grund av dålig kvalitet”

Nu får du förklara. Visserligen kan extremt dålig HB ge lite ansträngd lever, men vad får du dödsfall ifrån?

2. Oskar - 06-11-09

Vad jag förstår så kan felaktig tillverkning av HB medför att den innehåller metanol. Det är dödligt giftigt redan vid små mängder, och jag påstår att det förekommer förgiftningar och dödsfall då och då.

3. Sven - 06-11-09

Alkohol kan var vara giftigt, men det där att man av misstag kan få metanol i sin HB det tror jag är en myt. Det som händer ibland är att folk säljer metanol under förespeglingen att det är HB, eftersom det inte är uppenbart för den oinsatte att skilja dem åt. Och då dör folk.

4. Oskar - 06-11-09

Det verkar som om jag fått det om bakfoten. De fall av metanolförgiftning jag sett verkar häröra från sådant du pratar om Sven. Lite snabb forskning på nätet visar iaf att det INTE kan bildas metanol vid traditionell etanoltillverkning. Men det förändrar inte argumenten som väl är: Om laglig finsprit vore billigare och mer tillgänglig så skullle färre chansa på skum inustrisprit med eventuellt metanolinnehåll.

5. Jonas Barkå - 06-11-09

”Det som händer ibland är att folk säljer metanol under förespeglingen att det är HB, eftersom det inte är uppenbart för den oinsatte att skilja dem åt. Och då dör folk.”

Det har hänt vid ett par tillfällen att det sålts metanol som dricksprit, men det är sällsynt på grund av hur liten den extra vinsten är jämfört med hur mycket mer olagligt det är att ha ihjäl folk än göra dem fulla. Sker det är det ett misstag någonstans.

Det vanliga är att folk druckit en okänd vätska som de bara gissat är etanol. Det går som sagt inte så lätt at skilja dem åt.

Men visst, huvuddelen av argumentationen håller.

6. Robin Hood - 06-11-12

Inte för att det gör någon skillnad i ideologisk mening, men det var för EUs del han förespråkade höjda alkoholskatter, inte Sverige.

7. Oskar - 06-11-12

Ja jag noterade det. Men som du konstaterar så spelar det ingen roll. Hade svenska folket velat ha en statsminister som åker runt och förespråkar höga skatter så var det ju dumt att byta, vi hade ju en som var duktig på det. Det märkligaste är dock upphöjandet av arbetslinjen till överreligion, som han ger uttryckför i intervjun.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: