jump to navigation

Prisregleringar på väg ut? 06-12-04

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

DN rapporterar att Hyresgästföreningen kan tänka sig att låta privatvärdar slippa hyrestaket. Det är dock en omvändning med kniven på strupen, då EU-domstolen (som till skillnad från Hyresgästförening inte är en socialdemokratisk intresseorganisation) ska ta upp frågan till prövning inom kort. Den eviga frågan till Hyresgästförening är som vanligt: Om nu statlig priskontroll på priset på bostäder är så fantastiskt bra, varför bara på bostäder? Om det är så att säljarna på en fri marknad sätter hutlösa priser och suger ut köparna, varför inte pristak på mat, bilar, schampo, möbler, tv-apparater, etc etc etc?

Att en lägenhet inte är någon ost förklarade Peder Palmstjärna, presschef på hyresgästföreningen, för mig när jag ifrågasatte pristaket på ett forum på hyresgästföreningens hemsida. Jag invänder inte mot Herr Palmstjärnas påpekande. Det jag vill hävda är att ett frivilligt utbyte mellan två parter per definition gynnar båda. Annars äger det inte rum. När jag byter 8 kronor mot en liter mjölk så ger jag bort mina 8 kronor för att jag hellre vill ha en liter mjölk. Affären vill hellre ha mina 8 kronor än sin liter mjölk. Båda är nöjda, annars blir det ingen affär. Samma sak gäller boende. Pristak leder till misshushållning och brist. De besuttna får lägre hyra, på de bostadslösas bekostnad. Även politiskt korrekt ekonomisk vetenskap hävdar att prisregleringar är skadliga. Såhär skriver Nationalencyklopedin:

Nationalekonomisk teori och empiri visar att prisregleringar är en ineffektiv metod att påverka prisbildningen. Prisreglering medför att marknadsekonomins centrala uppgift att fördela resurser försvåras. Om det reglerade priset sätts lägre än det rådande marknadspriset medför detta brist på den prisreglerade varan och ger upphov till ”köbildning”, vilket utgör grogrund för svarta och gråa marknader, där priset hamnar över det priskontrollerade priset.

Är det ingen inom Hyresgästförening som har tillgång till NE måhända? Må prisregleringarna avskaffas bums av alliansregeringen. Det är bara skamligt att vänta på att EU-domstolen ska tala om systemet är sjukt.

Kommentarer»

1. Jonas - 06-12-05

Hade Palstjärna någon motivering till varför det ska vara pristak på hyresrätter men inte på mat?

2. Oskar - 06-12-05

Jodå det hade han. Här följer hans svar. Det finns en länk till debatten längst ner i ett tidigare inlägg om hyresgästföreningen: https://liberalopposition.wordpress.com/2006/10/10/tillagg-till-regeringens-att-gora-lista-bostadspolitiken/
Är bostaden en ost? Nej. Bostaden skiljer sig från andra varor på det sättet att det är förenat med stora svårigheter att byta. I hyresboendet är det dessutom så att hyresförhållandet är en långvarig relation mellan hyresgäst och hyresvärd som präglas av hyresvärdens övertag. Hyresgästen är mer beroende av bostaden än hyresvärden är av hyresgästen. Det gäller i synnerhet på heta marknader som Stockholm. Det viktiga med hyrestaket är att det skyddar rätten till bostaden, besittningsskyddet.
Om hyresvärden kan ensidigt kan bestämma hyran förlorar den rätten sitt innehåll. Alla partier erkänner idag att det finns skäl att ha en begränsning av hyresvärdens rätt att höja hyran. Det debatten står om är hur den rätten ska utformas.

3. Jonas - 06-12-05

Lam kille.

Rätt till bostad i Stockholms innerstad är tydligen det som gäller…

4. Jonas - 06-12-05

Hittar inte någon länk.

5. Johan Lindahl - 06-12-05

det finns ju redan gott om ”oskälighetsparagrafer” i övrig svensk avtalslagstiftning, varför dessa inte skulle gå att följa även för bostäder, är för mig en gåta…

6. Oskar - 06-12-05

postiva rättigheter, en favorit…
Länk: https://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgf/index.html?href=https%3A//www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgf/debate/pages/openDebate%3Fdebid%3D13128%26parentid%3D-1

Ja det är sant Johan, det har jag inte tänkt på. Ännu ett gott argument mot tokstolleriet. Själv tror jag en stor del av gåtan ligger hos just hyresgästföreningen: De har drösvis med anställda och massa pengar. (Som alla som bor i hyresbostad bidrar till med 120 spänn om året) Dessa resurser använder de till kampanjer och lobbying för hyrestaket…

7. Jonas - 06-12-05

Vilket inte är så konstigt. Hyrestak är jättebra för de som redan sitter på en attraktiv hyresrätt. Att det gör att resten av befolkningen får sämre möjlighet till bostäder ingår inte i deras solidaritet. Trots det luckas de lura på folk att det är de fattiga de försöker skydda.

8. Jonas - 06-12-05

Från forumet:
”Däremot kan fastighetsägaren sänka hyrorna hur mycket denne vill – det finns inget hyresgolv.”

Vad snällt!

9. Jonas - 06-12-05

Vilken debatt! Värst är deras uppfattning om att det är en oändlig efterfrågan på bostäder i Stockholm vilket skulle gör att marknadshyror skulle bli hur höga som helst. Som någon sa, man undrar var deras ekonomer läst sina utbildningar.

Inte konstigt att alla hyresvärdar vill sälja ut sina hus som bostadsrätter.

10. Oskar - 06-12-05

Jag det är så sjukt… Det blir ju väldigt få bostadsrätter kvar, och ännu färre byggs tack vare deras idioti. Och då tillgången minskar utan att efterfrågan gör det torde till och med hyresgästföreningens ekonomer begripa att priset går upp. De skapar själva den situation de säger sig skydda oss mot: höga priser. Om inte regeringen tar tag i detta under perioden är det skam.

Dedär forumet är för övrigt en rik källa till floskler att ösa ur… Notera den verbala utskällningen undertecknad tillägnas av ordföranden själv. Jag känner mig mycket hedrad.

11. Sven - 06-12-08

Walter Block citerar Myrdal och Assar Lundbäck. Och ger dem rätt. Så här går det till:

”The agreement cuts across the usual political spectrum, ranging all the way from Nobel Prize winners Milton Friedman and Friedrich Hayek on the ”right” to their fellow Nobel Laureate Gunnar Myrdal, an important architect of the Swedish Labor Party’s welfare state, on the ”left.” Myrdal stated, ”Rent control has in certain Western countries constituted, maybe, the worst example of poor planning by governments lacking courage and vision.” Fellow Swedish economist (and socialist) Assar Lindbeck, asserted, ”In many cases rent control appears to be the most efficient technique presently known to destroy a city—except for bombing.””

From: http://www.econlib.org/library/Enc/RentControl.html

Att Block, som är en rätt libertariansk kille, tycker så är inte så märkligt. Men Myrdal och Lundbäck borde ha vissa anledningar till att uttrycka sig annorlunda kan man tro.

12. Oskar - 06-12-08

Wow! Det kunde man aldrig tro att LINDBECK och Myrdal skulle säga så! Det trodde jag var förbehållet arga liberatarianer… Men vad tusan… Vänstern i Sverige verkar ha en väldigt selektiv hörsel: De verkar lyssnat på allt dessa herrar sagt om att det behövs en stor maffi(a)g välfärdsstat, men stoppat kottar i öronen när de talat om hyresregleringar. Ok hyresgästföreningen och svenska vänstern: Från socialistiska ekonomer till anarkolapitalistiska, alla sågar hyresregleringar! VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ SVÅRT ATT FÖRSTÅ??? BORT MED DEM!

13. Oväntat med “mer planekonomi” från känd vänsteragitatör? « Liberal Opposition - 07-02-21

[…] lösningen: MER regleringar! Bostadsmarknaden är ett typexempel, och jag har skrivit om den här här här och […]

14. Viktor K - 08-12-08

Fantastiskt skrivet.
En sak som man inte bör utelämna tycker jag är den överkonsumtion som pristak leder till. För när priset ligger under jämviktspris är det ju inte bara så att producenterna bjuder ut mindre än jämviktskvantitet, konsumenterna vill också konsumera mera. Detta leder till att många bor i onödigt (i marknadsperspektiv) stora lägenheter bara för att pristaket leder till att de har råd. Detta leder till en ökad bostadsbrist.

15. Oskar - 08-12-09

Tackar så mycket. Ang överkonsumption har du helt rätt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: