jump to navigation

Fack, våld och staten 07-02-08

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

Precis som staten ska ge fullständigt tusan i att blanda sig i allt vad religion och tro heter, ska den inte heller befatta sig med andra föreningar. Särskilt inte sådana som bygger hela sin verksamhet på våldsanvändning, likt fackföreningsrörelsen. Då denna grundar sig på Marx irrläror, som i alla fall inte är vetenskap enligt Popper, så kanske Facket borde stämplas som religiöst samfund och sluta få stöd av staten av detta skäl. För den som inte nöjer sig med detta har jag skrivit ett inlägg om Facket och dess bas i våldsanvändning på lslinkoping.se. Och som tumregel för statens relation till föreningar föreslår jag följande: Antag att alla föreningar egentligen är nazistiska, och behandla dem därefter. (De politiker som är övertygade nazister kan byta ut ”nazistiska” mot något de tycker illa om. Huvudsaken är att begripa att föreningar inte ska stödas varken finansiellt eller med lagar)

Kommentarer»

1. ClaesW - 07-02-14

Jag förmodar att du tycker att arbetsmarknaden inte ska styras av några som helst regler. Eller har du ett genomtänkt alternativ till den svenska modellen? Kanske kan du kommentera det Littorin säger i sak istället för att bara säga att han inte tar kampen. Vilken kamp? Vad är målet? Du måste försöka använda din gärna, testa, du kasnke upptäcker någonting.

2. Oskar - 07-02-14

Tack för konstruktiv kritik, jag använder gärna min hjärna. Just här argumenterar jag för att staten inte ska ge speciella förmåner till olika typer av intresseföreningar. Det betyder inte explicit att staten inte kan ha lagar på arbetsmarknaden. Nu råkar det dock vara så att jag inte anser det behövs några särskilda lagar på arbetsmarknaden. Det staten bör göra är att skydda människor från tvång, våld och hot om våld. Därutöver menar jag att lagstiftning och regleringar försämrar utfallet och riskerar att ge exempelvis arbetslöshet och utslagning. Det är dessutom fel. Men som sagt, poängen här var att staten inte skulle stödja diverse intressegrupper med speciallagstiftning, så som tex facket får stöd idag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: