jump to navigation

Oväntat med ”mer planekonomi” från känd vänsteragitatör? 07-02-21

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

En statlig boendeutredning föreslår idag betydligt fler statliga ingrepp i den redan sönderreglerade bostadsmarknaden (via DN). Detta är symptomatisk i Sverige idag: Staten har genom regleringar, lagar och skyhöga skatter totalt förstört marknaden på vissa varor och tjänster. När det sedan blir brist och dålig kvalitet på dessa varor och tjänster så presenteras lösningen: MER regleringar! Bostadsmarknaden är ett typexempel, och jag har skrivit om den här här här och här.

Är det inte konstigt att en statlig utredning bara föreslår mer statliga ingripanden, utan att nämna att mindre också är möjligt? Låt se, vem var utredaren? Jo, Lotta Jaensson. Hon var tidigare projektledare för nätverket ”jag-vill-ha-bostad . nu”. Jag-vill-ha-bostad . nu är ett nätverk startat av Hyresgästföreningen, en av arbetarrörelsens otaliga grenar. Den finansieras också av densamma, och som Wolodarski skriver, även av dig som skattebetalare. (Bor du i hyreslägenhet så finansierar du detta ”nätverk” både via den obligatoriska avgiften till Hyresgästföreningen på 120 spänn om året, samt via skatten)

Vad vill då jag-vill-ha-bostad.nu? Jo de förespråkare att lösningen på den fallerade och sönderreglerade marknaden är… Just det. Mera statliga interventioner och planekonomi. Att planekonomi presterar sådär bra i alla fall det testats tycks ha gått dessa käcka bidragsentreprenörer förbi. Deras krav sammanställs på deras hemsida:

• Bygg fler bostäder!
• Sälj inte ut – bygg ut allmännyttan!
• Inför inte marknadshyror!
• Inför kommunala eller regionala bostadsförmedlingar!

Är det då överraskande att när man anställer denna vänsterrörelses projektledare som ”statlig utredare” så får man en vägkarta mot planekonomi och mer statlig intervention? Skulle inte tro det. Låt nu hennes utredning hamna där den ska: I papperskorgen. Avreglera sedan sorgebarnet bostadsmarknaden så att folk, och ungdomar, kan få tag på bostäder till vettiga priser. Om inte annat hade vi haft mer pengar att lägga på en bra bostad om vi sluppit betala för denna vänsterpropaganda.

Kommentarer»

1. Jonas - 07-02-21

Den avgörande frågan är om rapporten verkligen kommer förpassas till papperskorgen av riksdag och regering. Tyvärr känner jag mig inte särskilt säker.

2. Oskar - 07-02-21

Nej säker kan man inte vara, men det finns nog goda chanser att de dokumentförstör smörjan tror jag.

3. Robin Hood - 07-02-21

Gud vad jag hatar planerare med stora visioner om hur de skall göra världen till ett bättre ställe att leva på.

Synd att man inte satt på en av allmännyttans 2:or i Stockholms innerstad som kostar typ 3500 kr i månaden, då hade man kunnat hyra ut den för 10.000 kr i månaden svart.

4. Sven Holmström - 07-02-21

Jo, det är verkligen gräsligt. Det märkliga är att även bland de som räknar sig som stadigt ‘höger’ (på ett sätt som jag själv inte gör) uppstår oftast en ansenlig mängd förfäran om man andas att det vore bra med markadshyror i Stockholm.

5. Oskar - 07-02-21

RH: Ja, och det är till föga tröst att planerarna själva tror sig göra gott för ”folket” eller något sådant… zzz

Sven: Då håller jag för min del de som öppet säger sig vilja förstöra marknaden och ägna sig åt storskalig stöld högre. För som en viss österrikare lär ha sagt om sådana du talar om: De äro värre, ty de marcherar under falsk flagg. De utger sig för att vara frihetens väktare, när de i själva verket är dess förgörare.

6. Oscar - 07-02-21

Jag har svarat på ditt inlägg på stolpen.blogspot.com

Håller inte alls med om det du skrev där.

7. Prisregleringar på lägenheter slår mot de svaga « Liberal Opposition - 07-03-23

[…] i bloggen om hyresregleringar: Oväntat med “mer planekonomi” från känd vänsteragitatör?, Prisregleringar på väg ut?, Urdikning av det bostadspolitiska träsket påbörjad och Tillägg […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: