jump to navigation

Barnfattigdom, statistik och politik 07-02-22

Posted by Jonas in Uncategorized.
trackback

Rädda Barnen presenterar en rapport om barnfattigdom och med utgångspunkt från en ökning med 0,2 procentenheter skriver man en alarmkrönika i Dagens Nyheter. Personligen skulle jag inte dra för stora slutsatser av att denna lilla ökning är den första på sju år. Men oavsett om det verkligen skett en signifikant ökning eller inte så är den utanförskap som beskrivs ett verkligt problem.

Mer uppseendeväckande är vilka politiska slutsatser som dras i artikeln. Trots att statistisken gäller för 2004, och alltså inte har något med Alliansen att göra, så kopplas barnfattigdomen ihop med de senaste förändringarna i a-kassa och sjukpenning. Den enda uppmaning man ger regeringen är Utred och åtgärda konsekvenser av förändringar i trygghetssystemen ur ett barnperspektiv”.

Inte ett ord om att underlätta för de i utanförskap att få ett arbete och därmed möjlighet att själva säkra sin och sina barns framtid, trots att man själv pekar på att det är arbetslöshet som är det största problemet. Jag är övertygad om att en absolut majoritet av sveriges invandrade har både möjlighet och vilja att stå på egna ben. Få kommer från en kultur där Staten förväntas ta hand om dig från födsel till dödsbädd. Den vilja och kretivitet de för med sig krossas av regleringar, språkkrav, licenser, kontroller, certifikat och inte minst skatter. Jag är förvånad över att så många med dåliga svenskakunskaper trots allt klarar av att driva ett företag i Sverige och det tyder på en imponerande driftighet. Är verksamheten så liten att man inte har råd med professionell hjälp är det svårt att få tid över till att tjäna pengar när administrationen är klar. Att svartarbetet är så utbrett är en naturlig reaktion på den rådande situationen.

Sveriges invandrare behöver ingen som håller dem i handen, de behöver få slippa en stat som lägger ett strypgrepp på dem så fort de försöker ta sig för något. Det regeringen hittills gjort är ett steg i rätt riktning men det finns mycket mer att förändra och det kan göras snabbare. Jag har en viss förståelse för deras vilja att gå varsamt fram med skattesänkningar, men på regleringssidan är det verkligen dags att stoppa undan pincetten och plocka fram lien!

(Edit: Tog bort en felaktig kommentar om statistiken efter en kommentar från en läsare.)

Kommentarer»

1. Berry - 07-02-22

Jaha och varför används uttrycket ”barnfattigdom” ?? Barn har inte och skall inte ha någon egen ekonomi. Det korrekta är att tala om ”fattiga familjer”. För några månader sedan presenterades en undersökning som visade att barn hade i GENOMSNITT 27000:- på eget bankkonto. Detta gällde speciellt barn till ensamstående där avsättningen till kontot tom var större än hos vanliga familjer. Men allmänt har ju ensamstående , med eller utan barn en betydligt lägre levnadsstandard än den HÖGSTA kasten den normala barnfamiljen. De ensamstånde är parias, den LÄGSTA kasten som skall subventionera barnfamiljernas miljonvillor och nya bilar. Sossarna, dessa jämlikhetssträvare, har medvetet byggt upp ett klassamhälle. Ett normalt fenomen i socialistiska samhällen där en nomenklatura roffar åt sig förmåner.

2. Anders - 07-02-22

Jonas skrev: ”Till att börja med skulle det vara intressant att se statistiken för en längre period och få veta ifall förändringen är statistiskt säkerställd.”

Sanslöst dum kommentar från Jonas. Om det är en totalundersökning från SCB, så är resonemanget ”statistisk säkerställd” ej relevant – ”statistiskt säkerställd” avser stickprovsundersökningrar inte totalundersökningar.

Man kan däremot fråga sig vilken mätmetod som använts, hur ”fattigdom” har definierats osv.

3. Oskar - 07-02-22

Ja den stora frågan är ju vad som är barnfattigdom. Fattigdomsnivån för vuxna i Sverige är satt till 8300 kronor. Efter att ha levt i 4 år på betydligt mindre kan jag inte tycka att det är så hemskt egentligen. Något annat som slog mig var att fast de ensamstående tog ett deltids/heltidsjobb så förbättrades inte situationen. Där har vi högskattestatens misslyckande, man kan inte påverka sin situation genom att agera.

Troligtvis kommer denna artikel nu att användas som slagträ i debatten mot regeringen, trots att data kommer från 2004 som du påpekar. Jag är inte någon vän av nuvarande regering, men detta är faktiskt ett socialdemokratisk misslyckande och inget annat.

4. Jonas - 07-02-22

”Om det är en totalundersökning från SCB, så är resonemanget “statistisk säkerställd” ej relevant – “statistiskt säkerställd” avser stickprovsundersökningrar inte totalundersökningar.”

Jo, ett dumt misstag från min sida. Får skylla på att jag är hade feber när jag skrev det hela 🙂

Men jag anser inte att den meningen är central för mitt resonemang, tvärt om så skriver jag ju att det är irrelevant.

5. Robin Hood - 07-02-22

Definierar man fattigdom som att man är fattig om man har en inkomst som är 60% av medianinkomsten i EU, så är man bara där fel ute. Läs mer om fattigdomsbegreppet hos munkhammar.

http://www.munkhammar.org/?page=display_entry&ID=1550

Läs även Norbergs inlägg om hur bidrag till ensamstående mödrar i storbritannien har gjort storbritannien till det ”värsta landet för barn”.

http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=2&year=2007#2160

Beaktar man ovan, samt att Sverige har 1 miljon människor som lever på bidrag, alltså mer än 10% av hela befolkningen, drygt 20% av alla i arbetsför ålder, så är det nu lätt att inse att det är välfärdsstaten som bär skulden till barnfattigdomen.

För 10 år sedan drog Bill Clinton ner på bidragen, gissa vilka underverk det gjorde för de fattiga?

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_13802611.asp

6. Oskar - 07-02-23

Mycket intressant artikel från SVD. Shit, som hon han skriver, den som andas en bortre parantes på socialbidrag här blir väl flådd levande! Men det skulle verkligen behövas ifrågasättas mer om det verkligen är så att fattigdom minskas bäst med högre skatter och högre bidrag som artikelförfattarna i DN debatt hävdar.

7. Daniel T - 07-02-23

Tänkte bara inflika att Nima är en man 😉

8. Oskar - 07-02-23

Oups my misstake, Sorry Nima. Fixat!

9. Sven - 07-02-24

Nima – vanligt persiskt mansnamn. Det fanns en rolig kille som hette Nima i Linköping. Han var bra på atomkraftmikroskopi och letade frenetiskt efter en doktorandplats.

Dessutom är ju den här Nima en välkänd liberal profil.

10. Robin Hood - 07-02-24

Det är ju naturligtvis så att på kort sikt så tjänar de mindre bemedlade på omfördelningen, det säger sig självt. På lång sikt är det ju inte alls lika självklart, vilket vi liberaler försöker slå in i huvudet på folk.

Forskning visar att ekonomiska liberaliseringar minskar löneskillnader på lite längre sikt som 10 år, på kort sikt så är det självklart tvärtom.

http://www.ncpa.org/pi/internat/pdinter/july98d.html

För socialismen gäller naturligtvis det motsatta…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: