jump to navigation

Ett viktigt steg mot privata vägar 07-02-26

Posted by Jonas in Uncategorized.
trackback

DN skriver idag om hur Alliansen undersöker möjligheten att låta vägar drivas privat. Ett ypperligt initiativ även om det mer verkar som om företag ska kunna hyra en vägsträcka än köpa den. Varför inte gå hela vägen? Men som vi brukar säga här på Liberal Opposition så får man nog vara glad så länge det är steg i rätt riktning, även om de allt för ofta känns futtiga.

Intressant är också att det redan provats i Norge, som dessutom återigen strävar efter att uppfylla sitt gamla epitet ”den sista Sovjetstaten” genom att vilja införa en bred censur av Internet (ursprungligen från HAX). Det kanske är Kina de har som ny förebild, både vad gäller ekonomi och politik?

Läs vidare i Oskars post Varför privata vägar är bättre än statliga.

Kommentarer»

1. Mats Dagerlind - 07-02-26

Ja, varför inte privatisera varenda kvadratmeter av Sverige, gör landet till ett aktiebolag när vi ändå är igång där alla som äger en liten del är aktieägare i AB Sverige, avskaffa den parlamentariska demokratin och ersätt den med en bolagsstämma, den som inte äger nån väg eller skog eller jord ska förstås inte ha någon talan på stämman och inte heller få röra sig fritt i landet, i varje fall inte om han inte betalar ordentligt för sig.

2. Jonas - 07-02-26

Det får stå för dig, själv föredrar jag att Sverige läggs ner.

Röra dig ”fritt” får du inte göra idag heller, så ingen skillnad där och jag kan lova dig att ingen privat vägägare skulle komma på tanken att kräva halva din lön i avgift som det är nu. Snacka om att behöva betala ordentligt för sig.

3. Sven - 07-02-26

Mats, jag tror nog att all vi tre som ksriver haer i princip aer för privatisering all mark och vaegar. Jag har personligen lite svaart att se att det aer bra att straeva efter ett helt statslöst samhaelle (andra haer har nog en annan aasikt). Daeremot verkar det ju laempligt att staten inte har naagon fast egendom, domstolslokaler och annat som staten maaste ha kan hyras paa laangtidskontrakt.

4. Oskar - 07-02-26

Detta var ju helt klart dagens bästa nyhet! Och Mats, ditt förslag om att ”privatisera varenda kvadratmeter” finner jag vara en alldeles lysande idé! Framför gärna den till regeringen.

Men smolket i bägaren är ju att de diskuterar massa private-public-partnership och grejo med uthyrning. Lite orolig att det ska skapa dålig PR för privata vägar. För vad är det som säger att ett privat företag på sikt kommer att förvalta en väg bättre än staten, när den förhandlar om priset med staten själv, och har staten som kund?

Nej, den stora vinsten i kostnad och kvalitet uppstår ju om det finns en direkt relation mellan producent och konsument, och att kunden bär hela kostnaden själv precis som på alla andra marknader. Därför hoppas jag verkligen att det blir frågan om total privatisering, så att det privata företager bygger,samt äger, vägen utan bortre tidsgräns. Det talar de ju åxå om vad jag förstår, men som ett alternativ. Välj det kära regering!

Den intresserade kan ju som vanligt konsultera Block i detta ämne, som skrivit en artikel om total privatisering av vägnätet här: http://www.mises.org/journals/jls/3_2/3_2_7.pdf

5. Varför privata vägar är bättre än statliga « Liberal Opposition - 07-02-26

[…] vägar är bättre än statliga 07-02-26 Posted by Oskar in Uncategorized. trackback Som min kollega här på bloggen redan noterat så har rapporterar DN idag om att regeringen öppnar upp för privata vägar. Detta är ett […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: