jump to navigation

Ja till negativ inseminationsrätt! 07-02-27

Posted by Jonas in Uncategorized.
trackback

Ska ensamstående kvinnor få rätt till insemination i Sverige?

Så lyder webbfrågan till artikeln om insemination av singelkvinnor i dagens DN. Jag är nära att klicka ”ja” men hinner inse att som frågan är ställd handlar det om ifall någon ska vara skyldig att uppfylla en kvinnas önskan om insemination. Det är lika fel som allt annat tvång.

Det är lite otydligt om det här är vad som avses i artikeln eller om det är en rätt att inte hindras från insemination som diskuteras, det vill säga en negativ rättighet – rätten att inte hindras från att ingå ett frivilligt avtal. Troligen ligger det hela någon stans mitt emellan. Man kommer troligen att få betala en hel del men staten vill ha kontroll över det hela. Som Folkpartiets gruppledare i riksdagen Johan Pehrsson uttrycker det:

Vi kan ju ändå inte hindra kvinnor att resa utomlands och göra detta. Då är det väl bra om vi tar kontroll över verksamheten och ser till att den sköts så bra som möjligt.

På honom låter det ungefär som om kvinnor luras in på smutsiga kliniker på någon bakgata och inte att de efter noggrant  övervägande besöker en respektabel klinik i Danmark. Det är så det ser ut  i verkligheten. Nej, som vanligt handlar det om att staten vill ha kontroll över så mycket som möjligt. Folk kan ju inte gå omkring och bli gravida hur som helst, hur skulle det se ut? Och till och med ogifta kvinnor! Det är ju illa nog att folk utan kontroll kan ha sex och skaffa sig barn på det sättet!!!

Ett stort ja till att tillåta insemination av singelkvinnor men ett stort nej till att Staten ska blanda sig i det hela. Jag är övertygad om att folk klarar av att bli gravida utan att storebror övervakar!

Kommentarer»

1. JohnJohn - 07-02-27

När skall jag som singelman få rätt att välja en kvinna som äggdonator så att jag kan få barn?

2. Jonas - 07-02-27

Det hoppas jag att du aldrig får, men jag hoppas att du kommer få rätt att komma överens med en kvinna om att hon ska bära ditt barn och att det en bestämd tid efter födseln helt kommer att övergå i din vårdnad. Mot pengar eller av andra orsaker.

Av flera skäl kommer detta med all sannolikhet att vara extremt mycket dyrare än för en kvinna att bli inseminerad. Lika bra att börja spara nu 🙂

3. Oskar - 07-02-27

Urk… Jag mår illa när Johan Pehrsson säger att ”vi” ska ”ta kontroll över verksamheten”. Förutom att det är vidrigt att staten lägger sig i vad man gör med sin kropp, så är det retoriskt smutsigt. Han försöker inkludera läsaren/lyssnare, och tala som om det var ”vi” tillsammans som skulle ta kontroll över andra, han inkluderar läsaren bland kontrollerarna. Detta är naturligtvis bluff, det handlar ju om att Staten ska kontrollera, och inget annat.

4. storken - 07-02-27

Staten måste dessvärre blanda sig i om vi ska få tillgång till landstingets spermabank. (Alla singlar känner inte för att anlita en kompis eller ett bögpar som donator. Själv vill jag ha en donator som frivilligt lämnat sin säd till en spermabank och som läkarundersökts innan.)

Så länge staten säger nej till det så måste jag åka till utomlands. Det är kanske svårt för er som inte håller på med detta att inse vilket meck och hur dyrt och stressande denna process är. Som skattebetalare anser jag att jag borde få samma tillgång till sjukvårdens tjänster som gifta kvinnor. Det är bara staten som kan fixa det genom en lagändring.

Ps Jag är även för surrugatmammor så att bögar och ensamma män samt män med kvinnor utan livmoder kan få barn. Naturligtvis givet att surrugatmamman är frivillig liksom ägg och spermadonatorer är idag Ds

5. Jonas - 07-02-27

Det jag menar är inte att staten ska betala för gifta par men inte för ensamstående, utan att staten ska sluta med spermabanker och istället låta dessa drivas privat i Sverige. Motsvarande privata inrättningar kan förmedla kontakt med surrogatmammor och ordna med lämpliga avtal. På så sätt kan alla som vill bli med barn ordna det utan att ragga upp nån på krogen eller åka till Danmark.

Är man för en stor stat så kan naturligtvis allt detta gå på skatten och det skrivas in i lagen att vem som helst har rätt att få betald insemination. Jag föredrar att det löses utan stat och skatt.

6. Sven - 07-02-27

Privatisering av spermabanker aer naagot vi borde skriva in i blogprgrammet.

7. Jonas - 07-02-27

Jag ska starta en egen!

Har du brist på längd, liberalism och morgontrötthet i din genpool? Anlita Jonas Supersperma! Inseminationsmetoden är förhandlingsbar.

🙂

8. Sven - 07-02-27

Men allvarligt, är det inte lagligt med privata spermabanker i Sverige? Det är ju helt befängt. Och det är otroligt förnedrarnde och märkligt att gifta kvinnor skulle ha större tillgång än andra.

Det här är en betydligt viktigare fråga än den lilla onödiga (men roliga) debatten om anarkism och nattväktarstat i en annan tråd.

9. Jonas - 07-02-27

Jag bara antog att det inte är lagligt, i alla fall inte om de inseminerar singelkvinnor. Varför skulle folk annars betala för att göra det i Danmark. Som jag läste det är det inget som danskarna bjussar på.

10. Sven - 07-02-27

Jag undrar verkligen hur lagstiftningen ser ut haer.

Om det verkligen aer förbjudet för en icke gift kvinna att inseminera sig skulle staten lika gaerna kunna förnjuda henne att ha sex. Fina raettigheter.

Men, förbudet – i den maan det finns – ligger vael paa de som erbjuder tjaenster kan man vael anta. Jag undrar hur det aer utformat. Kan du möjligen förklara för mig, Storken. Eller peka mig till raett information? Man kan ju tro att du har koll paa det haer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: