jump to navigation

EU vill också beskatta 07-03-01

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

Som min kollega Jonas noterar i inlägget nedan så vill en statlig utredning ha ytterligare en nivå med beskattningsrätt i Sverige, regioner. Förutom detta så finns det ytterligare en nivå som gärna önskar sig beskattningsrätt: EU.

E24 rapporterar dock att vår besvansade finansminister sätter sig på hasorna. Inte så mycket för att skydda medborgarna från ännu mer skatt, utan helt enkelt för att värna sin exklusiva rätt att ta ut skatten själv förmodas. Rubriken ”Makten över skatten nödvändig” säger väl en del. Nödvändig för vem? För de vanliga svenska knegare som jobbar måndag-tisdag-onsdag varje vecka åt Anders Borg och staten, för att på nåder få behålla inkomsterna från torsdag-fredagens slit själva? (Om de inte köper något moraliskt olämpligt, som mat från fattiga länder, öl/vin, eller bensin, då får de hosta upp ytterligare i skatt)

Varför denna önskan hos politiker att skaffa sig beskattningsrätt? Beskattningsrätt är en enorm maktfaktor. Har man fått juridisk rätt att med hot om våld dra in frukten av andras arbete, då har man en unik maktställning. Det ger enorma resurser som kan användas för att ytterligare utöka sin makt, både på medborgarnas och på andra byråkratiska nivåers bekostnad. Men politiska nivåer som inte har beskattningsrätt lever alltid på nåder från de som har det. Man står i skuld till de som har pengarna. Och den som är satt i skuld är inte fri, som en viss godsägare lär ha titulerat sin bok.

Fotnot: Vad författarna till denna blogg anser om ytterligare instanser med beskattningsrätt är säkert känt bland trogna läsare. Om några tveksamheter råder så är alltså svaret: Nej tack, tvärt om gärna färre!

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: