jump to navigation

Bildt och ‘Politiskt ledarskap’ 07-03-04

Posted by MacTracbac in Uncategorized.
trackback

Att Bildt är på alla läppar dessa dagar är naturligtvis inte en tillfällighet. Han är inte en vanlig svensk politiker, han uppfattas allmänt som mer kompetent än nästan alla hans svenska kollegor och det är sällan någon försöker ifrågasätta det.

Det är svårt att inte bli imponerad av hans bredd inom utrikespolitik, både kunskapsmässigt och med avseende på faktiska prestationer. Ett exempel på det förra är den intervju med honom i den stora turkiska (islamistiska) dagstidningen Zaman, som han själv länkar från en några dagar gammal postAlla Dessa Dagar.

Intervjun handlar främst om hans syn på Turkiet och svaren visar på avsevärd förståelse och väl avvägda åsikter. Men det intressanta för min del, just nu, är naturligtvis inte allt det bra, utan den där lilla kommentaren som lämnar en dålig eftersmak och känns obehaglig. I Intervjuns sista fråga tar han själv upp problemet med att opinionen i EU-länderna är kraftigt skeptisk mot Turkiskt EU-medlemsskap, medan en stor majoritet av de styrande politikerna är klart för. Denna lilla problematik skall lösas med något som kallas ‘politiskt ledarskap’. Och detta något skall tydligen minska skillnaden mellan opinionen och politikernas egna åsikter.

Fast det är inte riktigt så enkelt heller

Personligen tycker jag att, i precis den mån EU alls är ett acceptabelt projekt (vilket kan ifrågasättas), så skall Turkiet vara med. Om inte annat skulle ett fullvärdigt medlemsskap leda till att sjuttio miljoner turkar (däribland min flickvän) fick tillgång till hela den svenska arbetsmarknaden (istället för som nu endast platser på universitet och vissa priviligierade storföretag). Och det vore naturligtvis fantastisk bra och en ogrumlad framgång för friheten.

För såvitt vad jag kan begripa kan ingen stat någonstans, någongång vara moraliskt berättigad att införa någon som helst sanktion mot ett inhemskt företag som vill erbjuda någon från något som helst annat land en anställning till överenskommen lön. Och detta gäller ju faktiskt även en aldrig så stor majorietet tycker annorlunda.

EU kommer naturligvtis aldrig någonsin leva upp till dessa önskemål, men rent pragmatiskt är min övertygelse att man måste arbeta för det som landar närmast målen, även om det är ideologiskt förkastligt.

Men politiskt ledarskap?

Men trots allt detta är jag säker på att ‘politiskt ledarskap’, vad det nu än betyder är något vi vill ha så lite av som möjligt. Jag skulle dock rysligt gärna se att Bildt redogjorde för vad han menar med det.

Kommentarer»

1. Oskar - 07-03-05

Jo visst kan politiskt ledarskap låta skumt. Men vad är altenativet idag? Politiker som bara följer och uttolkar opinionen vad jag begriper. Isf kan man ju avskaffa alla politiska nivåer och endast ha SCB till att göra mätningar om besluten. Känns inte helt fint det heller.

Och fint att du tar upp att oavsett vad majoriteten tycker så finns det vissa saker som är FEL. Medvetenhet om detta problem saknas… Dock kommer du nog bli kallad antidemokrat, men det får man nog ta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: