jump to navigation

Fel och centralistiskt av regeringen 07-03-08

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

DN rapporterar att regeringen inte ger ”tillstånd till bolaget Idre Fjäll att exploatera fjället Städjan i Älvdalens kommun.” Exploatera? Exploatera kan enligt NE förutom att avse brukande, nyttjande för ett ändamål betyda

hänsynslöst utnyttja, utsuga

Varför använda ett ord som har sådana dubbla betydelser DN? Eller menar de kanske ” hänsynslöst utnyttja, utsuga”? På vilket sätt kan man säga att byggandet av en skidanläggning hänsynslöst utnyttjar, och suger ut ett berg? (Eller ens ett område som kringgärdar ett berg.) Förutom denna språkfascism:

Naturen omformas, brukas och nyttjas hela tiden av människan. Det är en förutsättning för vår överlevnad. Exploatera naturen skulle vara om man förbrukar icke förnyelsebara naturresurser på ett sådant sätt man permanent förstör livsförutsättningarna för framtida generationer. Att bygga en skidanläggning på ett berg kan inte på något sätt hota detta.

Man kan även notera att det lokala kommunalrådet är för. Vad är detta för fasoner regeringen? Tror ni att övriga Sverige är något slags friluftsområde för överansträngda politiker i Stockholm, någonstans man åker och gullar lite med den orörda naturen? Nej, jag kan inte se att rätten att bestämma här kan tillhöra någon annan än de som bor på plats. Är det någon som vill förhindra nyttjandet av berget? Varsågod, bilda en förening, samla in pengar och köp berget. Men kom inte och be om att få nyttja statens våldsmonopol för att hindra folk att skaffa sitt levebröd genom att bruka naturen.

Kommentarer»

1. Oskar - 07-03-08

”Varsågod, bilda en förening, samla in pengar och köp berget.”

Herregud, handlar allt bara om köpa, köpa, köpa?

2. oskarlin » Blog Archive » Naturen - Kapitalismen, 1-0 - 07-03-08

[…] Man har nu bestämt att det vackra fjället Städjan inte ska exploateras med liftar. Sjukt skönt. Nu är det dags att verkligen ta vara på den platsen och låta […]

3. Oskar - 07-03-08

Herregud, vad är alternativet? Vad är egentligen alternativet om man har önskemål om hur ett visst område ska nyttjas? Som jag ser det finns det två alternativ:
1. Köp det. Ingå en frivillig uppgörelse med den nuvarande ägaren. Den som äger något har rätt att besluta hur det ska användas.
2. Använda våld eller hot om våld för att hindra ägaren från att göra vad han vill, och istället göra vad du vill med egendomen.

Jag antar att du förordar 2. Det gör inte jag, då jag inte ser våld/hot om våld som legitima sätt att få som man vill.

4. Tibor - 07-03-08

Det är alltså OK för en grupp att bygga liftar men inte för en annan? Var finns rättvisan i det argumentet?
Arbetslösa – Berg , 0 – 1.

PS. Berget vann på bortaplan, får se hur det blir i returmatchen.

5. Tibor - 07-03-08

Oskar

Om staten nu äger berget har man såklart makt att förbjuda en utbyggning, det strider inte mot några lagar. Däremot tycker jag att det är fel att staten nu ska äga så mycket berg och mark. Och staten hade mycket väl kunnat låna ut berget låt säga 20 år för att kunna möjliggöra bygget och därmed skapa lite arbetstillfällen samt ett nytt turistmål.

6. Oskar - 07-03-08

Tibor: haha, bra uttryckt. Hoppas på revanch i returmatchen.

Jo visst är det så att OM staten är en legitim och helt vanlig markägare, och OM den äger berget, då bestämmer de såklart vad som ska byggas där och inte. Men som du säger så är det inte så, och staten äger alldeles för mycket. Och som du åxå säger: Om den äger det så är det ju öppet för demokratiska beslut av en demokratiskt vald regering. Den har nu tagit sitt beslut, och besluet kritiserar jag.

7. Varför naturskyddet måste privatiseras « Liberal Opposition - 07-03-09

[…] Debatten om huruvida staten skulle låta folk bygga en skidanläggning på nåt fjäll nyligen, som jag skrev om igår, aktualiserar en djupare fråga. Alla som ser ett värde i att en del av naturen lämnas i orört […]

8. Konfiskation « Liberal Opposition - 07-03-13

[…] 07-03-13 Posted by Sven in Uncategorized. trackback Oskar har ett par gånger skrivit om statens bristande respekt för äganderätt. En riktigt intressant detalj är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: