jump to navigation

Sluta centralstyra skolan Björklund 07-03-21

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

Vänstern har ofta angripit skolminister Jan Björklund på lösa grunder. Bara för att han sagt att han vill ge skolor möjlighet att införa skriftliga omdömen från tidiga år, eller könsseparerade klasser, har de gått i taket. Mentalt inställda på centralstyrning, och politiker som detaljstyr landet från den kungliga hufvudstaden har reagerar de med ryggmärgsreflexer trots att Björklund bara tagit bort olika sorters förbud, och tillåtit att besluten fattas av skolorna. Men nog med försvar för Björklund. För idag tycker jag däremot att han själv går ut och sätter stopp, när skolorna vill bestämma själva:

Åtta kommuner vill låta barn börja skolan successivt under läsåret.
– Jag tycker att det är rätt flummigt tänkt, säger skolminister Jan Björklund (fp).

Han spinner vidare med massa åsikter om vad han tror om förslaget. Och jag måste säga att jag inte har en aning om vad som är ”bäst”. Men en liberal skolpolitik handlar inte heller om att från regering eller skolverk fastslå hur man ska bedriva utbildning. Det handlar om att flytta ner makt och beslut till varje enskild skola. Då prövas en myriad olika lösningar, vilket dels leder till konvergens mot de bättre fungerande sådana, dels reflekterar det faktum att alla människor är olika.

Så lägga av med de centralistiska fasonerna Björklund. Självklart får skolorna göra vad de vill. De är närmast föräldrarna, som faktiskt är uppdragsgivare och finansiärer för verksamheten, och de är närmast eleverna. Den bästa skolpolitiken är ingen skolpolitik alls! Gör om alla skolor till friskolor, lägg ner skolverket och utöka systemet med skolpeng ännu mer istället för att detaljstyra skolor!

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: