jump to navigation

Privata vägar – vägen framåt! 07-03-23

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

Idag hävdar Volvos koncernchef att de kan tänka sig att finansiera infrastruktur. Mycket bra! Jag har ju tidigare skrivit om varför privata vägar är bättre än statliga här, samt varför privat infrastruktur inte leder till monopol här. TT rapporterar:

– Om staten inte anser sig ha råd till vissa projekt som vi anser är nödvändiga för vår verksamhet, så kan jag tänka mig att gå in och delfinansiera tillsammans med staten, säger Volvos koncernchef Leif Johansson till Göteborgs-Posten.

Det enda att tillägga är väl att det absolut bör vara fullt ägarskap, på evig tid, när privata intressen bygger vägar. Annars går man miste om mycket av fördelarna. När ett vinstmaximerande företag ges tillstånd att bygga och ta avgifter på en väg under en begränsad tid så blir incitamenten annorlunda. De bygger för att det ska hålla under den tiden, och för att minimera totalkostnaden fram till tidpunkten när staten tar över. Att bygga dyrare för att det ger mindre underhåll på lång sikt görs kanske inte, om man bara räknar med 2 års underhåll. Är de istället ”riktiga” ägare så är incitamentet att minimera kostnaden totalt, vilket alla som åker på vägen tjänar på, och därmed hela samhället. Så välkomna Volvo att bygga betalvägar, men låt dem ha full äganderätt till dessa.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: