jump to navigation

Förstatliga all programvaruutveckling? Om lärarlöner… 08-04-02

Posted by Oskar in Uncategorized.
trackback

Några gånger om året brukar löneläget för landets grundskolelärare komma upp i media. För lågt hävdar naturligtvis lärarna, och det kanske kan vara så i många fall. Men jag kan inte undgå att tänka: Antag att någon annan bransch skulle förespråka det som lärarfacket och en hel del lärare förespråkar. Antag att vi som utvecklar IT-system exempelvis skulle gå samman och tillsammans kräva:

· All utveckling av IT-system ska skötas med skattefinansiering.

· Vi ska ha en enda arbetsgivare: Statsmakten (Jag vet att det är kommunerna som är huvudmän för skolorna, och att det finns friskolor. Man ska dock ha klart för sig att kommunen är en del av statsmakten, och vad jag minns så var lärarfacket inte särskilt positiva till friskolor.)

· Om någon anser att han vill betala mer för att få ett IT-system, exemeplvis en mobil, av högre kvalitet än den statligt fastslagna korrekta, då ska den personen straffas av staten och kallas förbrytare.

Därefter skulle vi springa runt och beklaga oss över den dåliga löneutvecklingen. Är det bara jag som tycker att detta beteende är något motsägelsefullt? Naturligtvis får man dålig löneutveckling om man förbjuder de som är villiga att betala att göra så! Att lärarfacket och många lärare tycker att saker och ting ska vara så är naturligtvis tråkigt för de lärare som inte håller med. De borde inte behöva lida av taskig löneutveckling för att andra människor har socialistiska idéer. Men de som förespråkar dessa idéer?

Ett samhälle som kriminaliserar föräldrar som vill satsa pengar på sina barns utbildning är ett väldigt besynnerligt samhälle. Budskapet är: Satsa inte på nästa generation, satsa inte på dina barn. Renovera köket och köp en platt-tv för pengar istället. Konsumera mer! Allt i ”rättvisans” namn. Som en ytterligare ironi är det dessutom de som högljuddast brukar kritisera konsumtionen som förbjuder människor att satsa pengar på sina barns utbildning….

Nej, bara alla får en god grundutbildning så spelar det naturligtvis ingen roll om vissa barn blir ännu mer välutbildade. Det tjänar både barnet och vi alla på i längden. Och det föräldrar som har råd går till viss del runt lagstiftningen genom att exempelvis skicka sina barn på språkresor och andra sorters utbildningar som man får betala för. Men det kanske socialisterna vill förbjuda det också, det gör ju att vissa får en bättre utbildning än andra, eller hur?

Kommentarer»

1. M - 09-08-30

Något enkelspårigt.
Lärarna kan ju faktiskt förespråka planekonomi av rättviseskäl, men likväl insistera på höga löner inom det offentliga systemet.
Läkare tjänar ju rätt ok, t.ex. Och riksdagsmän.

Det finns förstås fördelar med att låta folk betala extra för bättre grundutbildning. En oundviklig konsekvens är dock en skiktning i kompetens och framtidsutsikter mellan dem vars föräldrar kan/vill betala och övriga.
En sådan skiktning upplevs som problematisk för många, dels av konsekvensskäl (klassbarriärer, segregation), men dessutom av principiella skäl, eftersom rika föräldrar inte väljs eller förtjänas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: